Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Η εκδικηση των βιομηχανων.

 Άσχημα τα νέα από το εργασιακό μέτωπο στην Ελλάδα. Σύνδεσμος βιομηχάνων και εργατικά συνδικάτα συμφωνήσαν για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας Η σύμβαση προβλέπει μείωση 12% στους μισθούς των εργαζομένων.Ακόμη κατάργηση της αυξημένης υπερωριακής αμοιβής και εργασία το Σάββατο, με αντάλλαγμα ,μιας ημέρας άδειας αντι ημερομίσθιου.Ολα αυτα με τη δέσμευση να μην απολυθούν ,για δυο χρονια, αλλοι εργαζομενοι στις επιχειρήσεις.Βεβαια ο Σ.Ε.Β.
εχει προτεινει και μια σειρα απο αλλα μετρα ,που βοηθουν την αναπτηξη της "επιχειρηματικότητας" και διασφαλιζουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.Και αυτα  προσαρμοσμενα βεβαια στους ορους του περιφημου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ και της "τροικας".
Και τα κεκτημενα των εργαζομενων?
Αν λαβουμε υποψιν τα καινουργια δεδομενα, οτι δηλαδη οι επιχ/κες συμβασεις υπερισχυουν των κλαδικων και οι κλαδικες της  συλλογικής, τοτε καταλαβαινουμε οτι δεν μπορουμε να μιλαμε πλεον για κεκτημένα.
  Ο μισθος και η αγοραστικη δυναμη των εργαζομενων συρρικνώνεται,το οκταωρο καταργείται στην πραξη και οι ασφαλιστικες τους αποδοχες μειωνονται.Οσο βεβαια συχεχιζεται η τεχνητη χρηματοπιστωτική κριση, τοσο η θεση τους θα δυσχεραίνει, αναγκαζοντας τους σε μεγαλυτερες παραχωρησεις.Η ΓΕ.Σ.Ε.Ε. κρατα παθητικη σταση, ανημπορη να αντιδραση στις πιεσεις των βιομηχανων.Εδω εχουν λοιπον οδηγηθει τα πραγματα εξαιτιας του ακρατου καπιταλισμου, των νεοφιλελευθερων πολιτικων που ακολουθουνται και της λογικης της αυτοριθμισης των αγορων.
Μετα λοιπον απο αγωνες και θυσιες των εργαζομενων για καλλιτερες συνθηκες εργασιας, επιστροφη στον εργασιακο μεσαιωνα. Αραγε θα συνεχισουμε στο μελλον να τιμουμε την "Εργατικη Πρωτομαγια" η θα εχει μετατραπει σε αλλη μια εργασιμη μερα? Πιθανον και ανευ αποδοχων, εναντι αδειας!!!
 Η απολυτη εκδικηση του κεφαλαιου.