Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Αληθειες για το 21. Η σταση του Κληρου. (Νο3)


Γρηγοριος Ε' 

Για χρόνια η εκκλησία προσπαθεί να μας πείσει  οτι ελληνισμός και χριστιανισμός είναι έννοιες συνυφασμένες και ταυτόσημες. Προσπαθεί να αποδείξει οτι ηταν αυτη που κράτησε ζωντανό τον ελληνισμό και πρωτοστάτησε στους αγωνες του.Το" κρυφό σχολειό" και η πνευματική αφύπνιση των Ελληνων, η κυρηξη της επαναστασης απο τον Π.Π.Γερμανο στις 25 του Μαρτη (Ημερα του Ευαγγελισμού)και η ευλογια του λαβαρου της επαναστάσεως και των οπλων, ειναι οι μυθοι που χρησιμοποιούνται κατά κόρον απο την εκκλησια για την επίτευξη του σκοπου της.
Οι μύθοι ομως αυτοι εχουν περασει στη συνείδηση των Ελληνων, αφου διδασκονται στα σχολεια, σαν αναμφισβητητα γεγονοτα,
και επαναλαμβάνονται σε καθε εθνικη γιορτη απο πολιτικους και ιερεις.
   Στο κειμενο αυτο θα ασχοληθώ με τη σταση της εκκλησιας και του κληρου, κατα την  επανασταση του 21. Δεν θελω να αναφερθώ με λεπτομέρειες στα αιτια που επέβαλαν την καταδίκη της επαναστασης απο το πατριαρχείο και των αφορισμο των επαναστατων. Ειναι αλλωστε γνωστο ποια συμφεροντα εξυπηρετουσε η εκκλησια.Κυριο μελυμα της ηταν (και ειναι) η διατυρηση της εξουσιας και των προνομιων της και η επιροη της στο "ποιμνειο".Θελω απλως να αναφερθω στο μυθο του "εθνομαρτυρα " Πατριαρχη Γρηγοριου Ε'.Όπως προσπαθεί να μας πείσει η εκκλησια ο Γρηγοριος Ε' αφορισε τους επαναστατες και τους πρωταίτιους Υψυλαντη και Μιχαηλ Σουτσο, κατοπιν πιεσεων και απειλων του Σουλτανου. Αυτο ομως θα εστεκε αν ο Γρηγοριος εξεδιδε μονο ενα τυπικο αφοριστικο κειμενο. Ο Γρηγοριος ομως εξεδωσε τρια αφοριστηρια κειμενα,γεματα χαρακτυρισμους, υβρεις και απειλες για τους επαναστατες και παρεναισεις προς τους κληρικους συνοδευομενες μαλιστα απο απειλες, για αμμεση καταδοση των επαναστατων στις σουλτανικες αρχες.
  Τελευταια η εκκλησια, σαν αποδειξη για το αληθες των επιχειρηματων της, παραθετει και το στοιχειο:
 Σε μοναστηρι του αγιου ορους υπαρχουν κειμενα του Ρηγα τα οποια εσωσε λενε ο Γρηγοριος ο Ε'.
 Λοιπον τα κειμενα δεν βρεθηκαν στην μονη για να σωθουν.Βρεθηκαν εκει απλα για να μην διαβαζονται απο το "ποιμνειο".Για να μην ξυπνουν οι "ραγιαδες".Για να μην βλαφτουν τα συμφεροντα τους.Ηταν τα απομειναρια της κατασχεσης απο ολα τα Οθωμανοκρατουμενα Βαλκανια.

Μια ματια μονο να ριξει κανεις στα ιδια τα αφοριστικα κειμενα, αρκει για να καταλαβει την αληθεια.
Το πρωτο αφοριστικο κειμενο απευθεινεται σε ολους τους χριστιανους της αυτοκρατοριας.Το υπογραφουν εκτος του Γρηγοριου, ο Πατριαρχης Ιεροσολυμων Πολυκαρπος και 21 ακομη Μητροπολιτες.
 Το δευτερο απευθυνεται αποκλειστικα στον ανωτερο κληρο.(επισημα απο το Πατρειαρχειο.)
Το τριτο κειμενο ειναι πρωσοπικο και εμπιστευτικο,παλι προς τους Μητροπολιτες.
Τα κειμενα αυτα μας δειχνουν ξεκαθαρα οτι ο Γρηγοριος δεν ηταν  λογω των απειλων του Σουλτανου
που αφορισε την επανασταση.Οσο για τον μαρτυρικο θανατο του, σιγουρα δεν ηταν για τους λογους που μας παρουσιαζουν.
 Ο Γρηγοριος κρεμαστηκε αφου καθαιρεθηκε (μετα μαλιστα απο τις κατηγοριες του... επομενου Πατριαρχη Αγαθαγγελου.)για τον λογω οτι φανηκε ασυνεπεις προς τους ορκους του στον Σουλτανο.
Γι' αυτο τιμωριθηκε και για εκφοβισμο των "Ρωμιων".
 Παραθετω εδω ενδεικτικα αποσπασματα των αφοριστικων κειμενων:

      Γρηγοριος ελεω Θεου Αρχιεπισκοπος Κωνσταντινουπολεως, Νεας Ρωμης
και οικουμενικος Πατριαρχης
  Οι ουτω καθ' ημας Αγιωτατω,Πατριαρχικω,Αποστολικω,και οικουμενικω θρονω υποκειμενοι ιερωτατοι μητροπολιται και υπερτιμοι και Θεοφιλεστατοι Αρχιεπισκοποι τε και Επισκοποι, αγαπητοι αδελφοι.....
Η πρωτη βασις της ηθικης, οτι ειναι η προς τους ευεργετουντας ευγνωμοσυνη ειναι ηλιου λαμπροτερον
και οστις ευεργετουμενος αχαριστει ειναι ο κακιστος των ανθρωπων.Αυτην την κακιαν βλεπομεν πολλαχου στηλιτευομενην και παρα των ιερων γραφων και παρ' αυτου του Κυριου ημων Ιησου Χριστου ασυγχωρητου, καθως εχομεν το παραδειγμα του Ιουδα.Οταν δε.........υπο Θεου τεταγμενη' οθεν και πας ο αντιπατομενος αυτη τη θεοθεν εφ ημας τεταγμενη  κραταια βασιλεια, τη του Θεου διαταγη ανυεστηκε......
Και τα δυο ταυτα ουσιωδη και βασιμα ηθικα και θρησκευτικα χρεη κατεπατησαν με απαραδειγματιστον θρασυτητα και αλαζονειαν ο,τε προσδιορισθεις της Μολδαυιας ηγεμων ως μη ωφειλε,Μιχαηλ, και ο του γνωστου αγνωμονος και φυγαδος Υψυλαντου αγνωμον υιος, Αλεξανδρος Υψυλαντης.......Αυτος ομως φυσι  κακοβουλος ων,εφανη τερας εμψυχον.......και αμφοτεροι απονενοημενοι, επισης και αλαζονες και δοξομανεις η μαλλον ειπην ματαιοφρονες, εκυρηξαν του γενους ελευθεριαν.....δια να εξαπατησωσι και να αφελκυσωσιν εις ττον ιδιον της απωλειας κρημνον και αλλους πολλους των ομογενων μας.....  
  Αφου αναφερει οτι το σχεδιο δεν στηριζεται απο τη Ρωσια και οτι η επανασταση ειναι εργο "θεοστυγες"και "ασυνετον"και απαριθμει τα προνομοια που "απολαμβανομεν",περιλουζει του επαναστατες με υβρεις, προτρεπει να τους καταδοσουν κ.τ.λ. καταληγει:
 Εκεινους δε τους ασεβεις προτετοιους φυγαδας......αφωρεσμενοι και κατηραμενοι υπαρχειν και ασυγχωρητοι και μετα θανατον αλυτοι και τω αιωνιο υποδικοι αναθεματι και αυτοι και οσοι τοις ιχνεσι αυτων.......αν δεν αναλαβωσιν ο εστι, τον εντελη χαρακτηρα του ρεαγιαδικου αυτων επαγγελματος.
  Τα αυτα δε και κατα της αρχιεροσυνης σας επανατεινομεν........εαν δεν δειξετε εν εργω την επιμελειαν σαςκαι προθυμιαν εις την διαλυσιν των σκευωριων.........
   Ουτω τοινην γιγνωσκοντες, ανανηψατε προς Θεου ποιησατε καθως γραφομεν.....ειη μετα παντων υμων.
      αωκα(1821) εν μηνι Μαρτιω
Υπεγραφη συνοδικως επανωθεν του ιερου θυσιαστηριου παρα της ημων μετριοτητας.....

  Ακολουθει ο καταλογος των ονοματων αυτων που υπογραφουν το κειμενο.

συνεχιζεται...