Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Αληθειες για το 21.Η σταση του κληρου (6)




Μονη Αρκαδιου
           συνεχεια του προηγουμενου...


Οι επαναστατημενοι Κρητικοι θα δωσουν την απαντηση τους στον Ευγενιο και τον αντιπρωσοπο του στην Κρητη Μητροπολιτη Κυδωνιας, που μεταφερει το μηνημα του, και τους καλει να δηλωσουν υποταγη"..στον φιλανθρωπον αρχηστρατηγον Χασαν πασαν.."

"Δεν ηλπιζαμεν ποτε οτι μεχρι τουδε υπαρχετε εις τη ζωην.....
ηπορησαμεν δε μονον οταν ειδομεν να μας προτρεπετε να
υποταχθωμεν και δευτεραν φοραν.(συμφωνα δηλαδη με τα λεγομενα των Κρητων,δεν ηταν η πρωτη φορα που τους ζητουζαν να υποταχτουν.Γιατι αραγε;)
  Το αυτο δε νομιζομεν ως να μας λεγετε να δεσωμεν τας χειρας μας δια να μας σφαξωσιν
παλιν......"

  Βεβαια αφοριστικα κειμενα και επιστολες δεν εχουμε  μονο απο το  οικουμενικο Πατριαρχειο.
Ενα ενδιαφερον κειμενο που θα επρεπε να υπαρχει σε ολα τα βιβλια της ιστοριας(παιζοντας υποβοηθητικό ρολο στη γνωση και κατανόηση του "εθνικου ''ρολου της εκκλησιας) μας ερχεται απο το πατριαρχειο Ιεροσολυμων και τον εκει πατριαρχη Ανθιμο, που αφοριζει καθε προσπαθεια για δημιουργία αυτονομου Ελληνικου κρατους.


"Κλεισατε τα αυτια σας και μην δωσετε καμιαν ακροασιν εις ταυτας τας νεοφανεις ελπιδας
της ελευθεριας, εναντιον εις τα ρητα της θειας γραφης και των Αγιων Αποστολων, οπου
μας προσταζουν να υποτασομεθα εις τας υπερεχουσας αρχας, οχι μονον τας επιεικης, αλλα και σκολιας, δια να εχωμεν θλιψην εις αυτον τον κοσμον...."

  Το κειμενο αυτο ειναι αποσπασμα απο τη γνωστη"Πατρικη διδασκαλια"και εκτος του οτι
ειναι και αυτο απολυτως συμφωνο με τα κυρηγματα του "αναβλεψαντος"Σαουλ, ειναι επισης προσβλητικο και μειωτικο για τους "μιαρους Ελληνας".
 Η προσπαθειες τις εκκλησιας για καταστολη της επαναστασης συνεχιζονται αδιακοπα και στα επομενα χρονια.
 Ο Πατριαρχης Αγαθαγγελος Α' στελνει τον Φεβρουαριο του 1828 στην Ελλαδα, τους Μητροπολιτες  Χαλκηδονος, Νικαιας, Λαρισης, και Ιωαννινων με σκοπο να πεισουν τους Πελοποννησιους να δηλωσουν υποταγη στον Σουλτανο και να επανελθουν στον Οθωμανικο ζυγο. Εχουν μαζι τους επιστολη του πατριαρχη, στην οποια τους καλει να υποταγουν και τους υποσχεται γενικη αμνηστια απο τον "πολυχρονεμενο" Σουλτανο.
Το αξιοσημειωτο ειναι οτι πρωτα συναντησαν τον Ιμπραημ και κατοπιν πηγαν στο Ναυπλιο.Ο φρουραρχος Γενοβελης ομως, δεν τους επετρεψε να μπουν στην πολη.Το ιδιο εκανε και ο φρουραρχος Βλαχοπουλος στην Τριπολιτσα.(για να μην επηρεασουν τον πληθησμο).Στις 28 του Απριλη φτανουν στον Πορο και απαιτουν απο τον Καποδιστρια να διαβασουν στους κατοικους την επιστολη του Πατριαρχη. Ο κυβερνητης(προς τιμην του) αρνηθηκε και τους απαντησε με αυστηρη γλωσσα.Τους επεδωσε μαλιστα και γραπτη απαντητικη προς τον Πατριαρχη επιστολη.

συνεχιζεται......
(με την απαντηση του Καποδιστρια και....)